Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

DESPRE LOCALITATE

Comuna Tunari; adresa: str. Mihai Eminescu, nr. 1; numarul de telefon / fax: 267.53.10;
– distanta de subunitatea de pompieri militari: 12 Km
– distanta de unitatea militara: 7 Km
Sate apartinatoare:
Tunari ; locuitori: 3635, Km de centru de comanda: –
Dimieni; locuitori: 182, Km de centru de comanda: 4 Km
Structuri de P.S.I. si protecie civila constituite ( comitet, centru operativ, cadru tehnic, insp. de protectie civila)
Serviciul de Urgenta Voluntar de categoria: III

  • Utilaj de stingere: –
  • Pompieri angajati: –
  • Pompieri voluntari: 18

Surse de alimentare cu apa in caz de incendiu:

  • – hidranti de incendiu in satul: – ; – hidranti de incendiu in satul: –
  • – hidranti de incendiu in satul: – ; – hidranti de incendiu in satul: –

Bazin apa de : – metri cubi;

  • Paraul Pasarea cu debit permanent si o rampa de alimentare autospecialelor p.s.i.
  • Paraul – cu debit permanent si – rampa de alimentare autospecialelor p.s.i.
  • Conducta pentru hidtranti – Km
  • Instituiile si imobilele apartinand Primariei sunt:
  • Scoala nr.1 Tunari cu 3 corpuri de cladire situata langa primarie
  • Gradinita nr. 1 Tunari cu un corp – situata la 200 metri de primarie
  • Dispensarul Uman – situat langa gradinita
  • Dispensarul Veterinar – situat la 100 metri de primarie

Situatia riscurilor din localitate (din planul de acoperire al riscurilor): nu sunt riscuri de inundatii
Sisteme de alarmare, alertare incendii si protectie civila, adaposturi existente:
Prin semnale sonore – sirena
Nu exista adaposturi speciale
Mijloace de stingere si protectie civila existente: POMPA DE 1.5

MONOGRAFIA COMUNEI TUNARI

Din punct de vedere geografic comuna Tunari se afla in Judetul Ilfov, la o distanta de 8 Km, de municipiul Bucuresti pe soseaua Bucuresti – Pipera – Tunari – Dimieni si are vecinatatile:
la nord Aeroportul Otopeni si comuna Balotesti, de care ne desparte calea ferata Bucuresti – Urziceni;
la sud localittaea Pipera, comuna Voluntari, de care ne desparte calea ferata Bucuresti – Consanta si Soseaua de Centura pe segmentul Otopeni – Stefanesti;
la est comuna Stefanesti;
la vest orasul Otopeni.
Nu avem date precise de cand se poate vorbi aici de o asezare sociala a satului acesta si de unde isi trage numele. O traditie veche, pastrata din generatie in generatie, arata ca aceasta comuna si-a luat numele de la o veche fabrica de tunuri de ciresari, construita nu departe de Linia de Centura.
Ca forma de relief predomina zona de campie, Campia Vlasiei, cu soluri din categoria cernoziomurilor levigate, bogate in humus, de mare fertilitate si favorabile dezvolarii agriculturii. Principala sursa de apa este lacul de agrement Pasarea, balta Tunari.
Clima, in aceasta regiune este un climat de campie moderat de tranzitie, cu tempreraturi medii anuale de 10-11º C, cu precipitatii de 500 mm / an si secete frecvente; in luna iulie, cea mai calda din an, temperatura medie anuala este de 22 – 23 ºC, zile tropicale (peste 30ºC) in numar de 50-56 anual, fiind favorabila coacerii cerealelor. In ianuarie, luna cea mai rece, media termica este de -3ºC, rezultand o amplitudine de 25 – 26 ºC.
Pana in anul 1987, comuna Tunari era formata din satele Tunari si Dimieni. In acest an localitatea Dimieni a cazut victima planurilor diabolice ale regimului de dictatura ceausista, fiind demolata, iar locuitorii stramutati in comuna Otopeni. Dupa 1989, o parte din cei stramutati au revenit pe locurile natale. In prezent satul Dimieni are o populatie de circa 300 de locuitori, ponderea detinand-o comuna Tunari cu 4.000 locuitori in 1.500 gospodarii.
Forta de munca a comunei este impartita diferit. Populatia ocupata in agricultura a scazut foarte mult in timp ce ponderea populatiei ocupata in industrii si celelalte ramuri neagricole a crescut.
Ca structura nationala populatia comunei cuprinde o majoritate absoluta de romani. Din totalitatea minoritatilor etnice predomina romii, urmati de aromani, numiti si macedo – romani care vorbesc un dialect al limbii romane.
Autoritatile administratiei publice locale sunt: primarul, viceprimarul si Consiliul Local format din 13 persoane. Resedinta administratiei publice – primaria – se afla in centrul comunei pe soseaua Bucuresti – Balotesti. Personalul primariei (format din 15 persoane cu studii medii si superioare) isi desfasoara activitatea intr-o cladire adecvata P+1 si in conditii normale.
Unitatea de invatamant a comunei isi desfasoara activitatea in doua corpuri de cladire adecvate din pct. de vedere al normelor igienice – sanitare. Activitatea didactica se desfasoara la invatamantul primar cu 8 clase, cu un numar de 200 elevi indrumati de 8 invatatori .
Invatamantul gimnazial cuprinde 8 clase in care invata 160 elevi . Functia principala este detinuta de un director care isi desfasoara activitatea in interesul scolii.
Biblioteca scolara isi desfasoara activitatea intr-o sala de clasa si contine 3.967 volume. Libraria sau alte centre de difuzare a presei nu exista in comuna.

Locuitorii comunei Tunari sunt de religie ortodoxa, cu exceptia catorva familii care apartin altor culte religioase. Locuitorii au fost si au ramas fii credinciosi ai bisericii noastre ortodoxe, conservatori ai canoanelor si tradiiilor noastre stramosesti crestinesti. Biserica, cea mai veche marturie a trecutului istoric, a fost construita in anul 1702 de d-na Marica Brancoveanu, cu hramul Sf. Nicolae, dupa cum arata si stilul sau arhiectonic curat brancovenesc. La inceput a fost biserica de curte, mica si neincapatoare, mai tarziu, pe la 1850 a fost cedata spre folosire satului. S-au mai facut o serie de lucrari de restaurare, atat a picturii cat si a mobilierului bisericii, cu fonduri acordate de Prefectura Judetului Ilfov si din contribuitia benevola a enoriasilor.
Dispensarul comunal isi desfasoara activitatea intr-o cladire veche din anul 1924, compusa din 6 camere. Cladirea corespunde normelor igienico sanitare pentru o unitate sanitara. Dotarea cu aparatura medicala este insuficienta. Personalul dispensarului este incadrat dupa cum urmeaza: 2 medici medicina generala, medic pediatru, 2 medici stomatologi, 2 asistente, 1 sora medicala. In comuna functioneaza farmaci particulare.
Comuna Tunari detine o suprafata de 2.981 ha teren agricol din care 2.423 ha teren arabil. Suprafata totala a intravilanului comunei este de 558 ha.
Ponderea de baza din punct de vedere economic o reprezinta agricultura. Dupa 1989 in comuna pe Soseaua de Centura s-au infiintat diferite firme cu acivitati industriale: fabrica de preparate din carne; mobila, prajit si ambalat cafea, alune seminte, saci de rafie, termopane,sucuri, bere, etc.
In comuna exista numeroase magazine mixte si ateliere de prestari servicii.
In comuna exista gaze naturale, televiziune prin cablu, telefonie digitala.
In linii generale aceasta ar fi descrierea comunei Tunari, strans legata de existenta si activitatea oamenilor de aici.

Sari la conținut